studio asker.Full-service interior design studio by Carl Devin Wesselius. 
We take on projects ranging from residential to commercial. 
Renovations and new builds.
© 2024 Studio Asker.





Residence M71


“From the start this project was all about opening up and align the indoor with the adjacent nature.”


EN After a diligent search for a place to escape the city-­noises during the days off, the clients found the perfect spot. This almost un-native property is nestled amongst the trees and overlooks a beautiful lake. Located on the water’s edge of a peninsula floats this two-story villa - a boathouse we call in Dutch ‘woonark’.

The existing layout was quite traditional and introvert. So from the start this project was all about opening up and align the indoor with the adjacent nature. The open space stretches the full length of the house with large openings framing the view. The clean lines are reminiscent of a 1960s bungalow and are interplayed with curved elements to soften it up a bit. The kitchen seems like a monolithic volume floating above the floor. Simple and linear. Accompanied by a cocktail bar incorporated into the interior as a piece of furniture.

NL
Na een ijverige zoektocht naar een plek om tijdens de vrije dagen aan de stadse geluiden te ontsnappen, vonden de klanten de perfecte plek. Dit bijna on-Nederlandse perceel ligt verscholen tussen de bomen en kijkt uit over een prachtig meer. Gelegen aan de waterkant van een schiereiland drijft deze villa van twee verdiepingen - dat we in het Nederlands ‘woonark’ noemen.

De bestaande indeling was vrij traditioneel en introvert. Dus vanaf het begin stond dit project in het teken van openheid creëren en het op één lijn brengen van het interieur met de aangrenzende natuur. De open ruimte strekt zich uit over de hele lengte van het huis met grote openingen die het uitzicht omlijsten. De strakke lijnen doen denken aan een ­bungalow uit de jaren 60 en worden samengebracht met gebogen ­elementen om het wat te verzachten. De keuken lijkt een monolithisch volume dat boven de vloer zweeft. Eenvoudig en lineair. vergezeld door een cocktailbar, opgenomen in het interieur als een meubelstuk.


“No doubt the new owners here will ­enjoy spending time inside as much as being outside.”



EN Although the main area is not overly large, all desired ­features are reduced to the essence and fit like a piece of the puzzle. This concept continues as you go downstairs, below water level. The lower floor offers space for 3 bedrooms and all sanitary facilities. Enclosed by the surrounding water, this floor has daylight only through a few openings in the upper floor. Instead of constructing additional openings, Studio Asker chose to adjust the layout of the rooms and create a darker atmosphere that feels secure - a peaceful environment to retreat to.

Obviously the material of choice throughout the house is thermo ashwood, which you can find in the custom ­joinery by a local craftsman. But also as ceiling slats placed on a ­circular ceiling system by Carpentier. The steam treatment of the ash strengthens the cell structure and gives it a gorgeous deep brownish colour. Along with neutral tones and aged brass details it creates a warm colour palette and abundant mood. 

Studio Asker sought a balance between vintage and ­newer ­furniture pieces resulting in a personal and charmfull ­interior with a little grandeur. No doubt the new owners here will ­enjoy spending time inside as much as being outside.


NL
Hoewel de hoofdruimte niet overdreven groot is, zijn alle ­gewenste functies teruggebracht tot de essentie en passen ze als een puzzelstuk in elkaar. Dit concept zet zich voort ­wanneer je naar beneden gaat, onder het waterniveau. De benedenverdieping biedt ruimte aan 3 slaapkamers en alle ­sanitaire voorzieningen. Omsloten door het omringende ­water, heeft deze verdieping alleen daglicht via een paar ­openingen in de bovenverdieping. In plaats van extra ­openingen te maken, koos Studio Asker ervoor om de indeling van de kamers aan te passen en een donkere sfeer te creëren die geborgen aanvoelt - een vredige omgeving om je in terug te trekken.

Het materiaal van keuze in het hele huis is overduidelijk ­thermisch essenhout. Dit vind je terug in het op maat ­gemaakte schrijnwerk van een plaatselijke ambachtsman. Maar ook als plafondlatten op een circulair plafondsysteem van Carpentier. De stoombehandeling van het essen versterkt de celstructuur en geeft het een prachtige diepbruine kleur.  Samen met neutrale tinten en verouderde messing details creëert dit een warm kleurenpalet en een rijkelijke sfeer.

Studio Asker zocht naar een balans tussen vintage en ­nieuwe meubelstukken wat resulteerd in een persoonlijk en ­charmant interieur met een beetje grandeur. Ongetwijfeld zullen de nieuwe eigenaren hier net zoveel genieten van het tijd binnen doorbrengen als buiten.

Photography by Flare Department | Mart Goossens.

Soon more pictures.